KURSER & INRIKTNINGAR

På Räddningsgymnasiet väljer du mellan två program. Du kan läsa ett naturvetenskapligt program eller barn- och fritidsprogrammet.

Det naturvetenskapliga programmet är ett högskoleförberedande program som ger dig goda kunskaper i de naturvetenskapliga ämnena. Hos oss på Räddningsgymnasiet läser du samma ämnen som på andra naturvetenskapliga program, men vi har dessutom lagt till kurser i brand, akut omhändertagande, krispsykologi och civil krishantering.

Under andra året på Räddningsgymnasiet väljer du inriktning på det naturvetenskapliga programmet: Naturvetenskaplig inriktning eller Samhällsvetenskaplig inriktning. Vad du väljer påverkar vilka kurser du läser i årskurs 3 där den naturvetenskapliga inriktningen fördjupar sig i de naturvetenskapliga ämnena och den samhällsvetenskapliga inriktningen fördjupar sig i internationella frågor ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv. Du har också möjlighet att läsa meriterande kurser för att få meritpoäng.

Du kan också välja barn- och fritidsprogrammet. Det är ett yrkesprogram som ger högskolebehörighet. Hos oss läser du inriktningen pedagogiskt och socialt arbete. Kurserna i inriktningen är samma som om du skulle läsa utbildningen på en annan skola och innehåller flera kurser inom pedagogik och socialt arbete, men hos oss läser du också brand, akut omhändertagande, krispsykologi och bevakning. Vi syr ihop kurserna till en ledarskapsutbildning inom krisberedskap. Du får dessutom en väktarutbildning som gör att du kan arbeta som väktare efter gymnasiet.
Den här utbildningen passar perfekt för dig som vill arbeta som polis, brandman, väktare, kriminalvårdare eller inom krisberedskap.

På Räddningsgymnasiet varvas och integreras praktiska övningar och studiebesök med teori. De praktiska övningarna bygger på vedertagen utbildning för räddningstjänst och studenter på utbildningen Skydd mot olyckor och kan vara övningar i rökdykning, kemdykning, losstagning, rappellering, vattenlivräddning, akut omhändertagande och katastrofhantering. Övningarna integreras på ett naturligt sätt i de naturvetenskapliga kurserna.

I Katastrofpsykologi ingår bland annat kunskap om hur människor kan reagera vid våldsamma händelser, första hjälpen på en olycksplats samt olika former av kamratstöd. Mycket handlar om att få en utvecklad och mogen syn på medmänniskor i behov av hjälp.

I nationell och internationell civil krishantering står de globala frågorna i centrum. Studierna kretsar kring olika kulturer och attityder. I kursen behandlas allt från att lära sig vad som händer i ett katastrofområde till att förstå hur vi människor skiljer oss åt. En del av kursen handlar om svenskt och internationellt biståndsarbete.

NYFIKEN PÅ VÅR SKOLA?