Att bo på Sandö

Räddningsgymnasiet Sandö har elever från hela landet och de flesta bor i något av skolans boenden. På kvällar och helger finns en uppsjö av aktiviteter om man är kvar på skolan och välfungerande förbindelser till och från ön möjliggör hemresor.

 

Vi elever har tillgång till skolan dygnet runt – vardag som helg, där finns det möjlighet att utnyttja bland annat datorer för allt från studier till spel, musikrum med instrument och projektor att se film på.

För de idrottsintresserade finns det både fotbolls- och volleybollplan, löparspår, samt möjlighet att låna mountainbikes, inlines, skridskor, skidor m.m. Vi får även utnyttja MSB:s  fina, fullt utrustade, gym Träningsverket och gymnastiksalen som delas mellan de olika organisationerna på ön. Utrustning så som klubbor, bollar och mål finns att låna och det är alltid ett gäng elever som känner sig sugna på att svettas lite! När man tränat klart finns det dusch och bastu i anslutning till både gymnastikhallen och gymmet.

På ön bredvid, Svanö, bara 2km bort finns det tennisplan, vildmarksbad och bastu att hyra. Svanö har även en filmstudio, och under vintertid längdskidspår. Naturen runtomkring både Sandö och Svanö inbjuder till många utomhusaktiviteter eller tid att bara vara, vandra i skogen eller ta ett dopp i älven.

För idrottsutövare som flyttar långväga behöver det inte innebära att idrottskarriären är över, i Kramfors finns det lag och föreningar i t.ex. fotboll, hockey, handboll, orientering och tennis, bland annat hos Kramforsalliansen. Även simhall finns inne i Kramfors.

Olika elevgrupper i alla tre årskurser anordnar ibland aktiviteter på kvällarna, så som danskvällar med trubadur, filmkvällar och idrottsturneringar. Det är sällan en vecka går utan att det finns möjlighet att delta i lite mer uppstyrda aktiviteter mellan klasserna. Beroende på hur eleverna vill disponera sin fritid finns det många möjligheter; till exempel så har det anordnats dykarcertifikat-kurser, tjejgrupper och klättringsutflykter. Det är elever själva som med eller utan hjälp av lärare anordnar detta och bara det finns ett intresse är det oftast inget problem att testa nya saker!

Handlar gör du antingen inne i Kramfors, dit går bussar med jämna mellanrum varje vardag, eller på Ica Kvantum, mellan Kramfors och Sandö, dit eleverna samåker med de som tagit körkort. I Klockestrand finns också ett Närköp där det mest nödvändiga kan inhandlas.

Men allting handlar inte hela tiden om att göra saker, att bara ta en tekopp och bädda ner sig i en soffa tillsammans med några vänner är något som förekommer mer än ofta. Eftersom det bara går 96 elever på skolan, och de allra flesta även bor tillsammans, blir gemenskapen något alldeles speciellt!

 
 
Kramfors kommmun
Certifierad FN-skola
Räddningsgymnasiet på facebook
Länkar samverkan